10 τρόποι για να βρεις τον δικό σου γκουρού.
Αναρωτιόμουν αν υπάρχει κάποιος εκεί έξω που με τις διδαχές του, με τον τρόπο ζωής του και με τα πιστεύω του μπορεί να επηρεάσει θετικά τον κόσμο που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε κρίση και απομονωμένος σε μια σκοτεινή γωνιά. Μάταιος ο κόπος αφού κάθε φορά που κατέληγα σε ένα πρόσωπο, δεν έβρισκα κανένα ιδιοτελές κίνητρο από πίσω… και άρχισα να πιστεύω πως οι σύγχρονοι guru της ανθρωπότητας είναι οι διαδυκτιακοί μας influencers, που το μόνο που δεν κάνουν είναι να φέρνουν το φως όπως κάνει ένας αυθεντικός «επηρεαστής» της ζωής.
Ο όρος γκουρού έχει σανσκριτική καταγωγή και σημαίνει « δάσκαλος » ή αυτος που διώχνει το σκοτάδι επομένως, ο γκουρού είναι δάσκαλος ή πνευματικός οδηγός. Θα μπορούσε να είναι ενας σοφός λόγιος, ένα θρησκευτικός ηγέτης, η μητέρα ή ο πατέρας μας. Μα στην σύγχρονη εποχή θα μπορούσε να είναι ο οποιοδήποτε από εμας που έχει την φιλοσοφική γνώση ή την γνώση ενός συγκεκριμένου θέματος, όπως ο Steve Jobs που ήταν γκουρού στην τεχνολογία, η Oprah Winfrey σαν γκουρού της τηλεόρασης ή η Meryl Streep η γκουρού της υποκριτικής τέχνης για πολλούς.
Στον Ινδουισμό, μία από τις ινδικές θρησκείες, αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τον δάσκαλο, τον θρησκευτικό ηγέτη ή τον πνευματικό οδηγό, είναι ένα άτομο που διδάσκει τις τεχνικές του διαλογισμού, τον τρόπο της γιόγκα, διδάσκει στους μαθητές να απαγγέλλουν το μάντρα και, στην τελετή ανάληψης ο μαθητής ενεργεί ως ιερέας. Για τους Ινδουιστές, ο γκουρού είναι το άτομο που πέτυχε τη φώτιση.
Επί του παρόντος, ο όρος γκουρού καθορίζει το άτομο που έχει σοφία και ικανότητα να καθοδηγεί και να επηρεάζει μια ομάδα ανθρώπων στο περιβάλλον τους .
Όποτε θα έλεγα πως η σύνδεση που έκανα με τους guru και τους influencer του Instagram και του Tik Tok, κάθε άλλο παρά παράλογη ήταν. Η δυναμική τους μέσα από τις πλατφόρμες των social media τους έχει ήδη μετατρέψει σε ηγέτες που κατευθύνουν τα νήματα όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Για φανταστείτε ο Χριστός ή ο Βούδας να είχε αυτή την επικοινωνιακή δύναμη τότε; Έτσι λοιπόν κάποιοι από εμάς με αυτόν τον τρόπο έχουν αναδειχθεί σε Social media gurus- το αν αυτό έχει πραγματικό οικονόμο αντίκτυπο (ειδικά στην χώρα μας) και αν θα σκάσει κάποια στιγμή μια χρηματοοικονομική βόμβα είναι άλλη συζήτηση- μα ποιά ειναι η αιτία που ο άνθρωπος έχει ανάγκη από κάποιον καθοδηγητή ;
Είναι μια πραγματική ανάγκη να βρισκόμαστε υπό την προστασία κάποιου; Να μάθουμε περισσότερα από κάποιον; Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις δικές μας γνώσεις και δυνάμεις ; Ή έχουμε συνηθίσει απο την γέννηση μας κιόλας, κάποιος να μας λέει τι πρέπει και πως να κάνουμε πράγματα;
Τι ήταν αυτό που κινητοποιήσε τον Ν. Κούνδουρο, τον Ρασούλη, την Φ. Ταντωνάκη και αλλους στα τέλη του 80, να θέλουν να μαθητεύσουνε δίπλα στον Γκουρού Ραζνίς (osho) στην Κρήτη; Έναν αναμφίβολου ποιότητας γκουρού που ευαγγελιζόταν τη δημιουργία του νέου είδους ανθρώπου που θα λεγόταν ”Ζορμπάς ο Βούδας” και που θα συνδύαζε τις επίγειες ηδονές του Έλληνα Ζορμπά, όπως τον μάθαμε από τον Νίκο Καζαντζάκη, με το διαλογισμό και την εσωτερική μεταμόρφωση του Βούδα. Ο, κατά Ραζνίς, ”Ζορμπάς ο Βούδας” δεν ήταν τίποτα άλλο στην ουσία από το μοντέλο ενός ανθρώπου αδιάφορου για τις συμβατικές κοινωνικές αξίες, τις πολιτικές ιδεολογίες και τις θρησκείες.
Μελετώντας το βιβλίο «Η αυτοβιογραφία ενός γιογκι» του Παραμχάνσα Γιογκανάντα και το «Σιντάρτα ένα ινδικό παραμύθι» του Γερμανού Ερμαν εσσε, μαγεύτηκα με την περιγραφή του πνευματικού και φυσικού ταξιδιού στην αναζήτησή του προσωπικού guru των μυθιστορηματικών ηρώων. Ανακάλυψα όμως ότι τελικά δεν μπορείς να βρεις τον γκουρού σου, γιατί σε βρίσκει πάντα αυτός την κατάλληλη στιγμή. Και ποια είναι η σωστή στιγμή ; Όταν είσαι μονος και απελπισμένος, όταν πραγματικά δεν ξέρεις τι πρέπει να πράξεις, σαν τον θρυλικό Άρτζουνα καταμεσής του πολέμου. Τότε μόνο ,οπως ο Κρίσνα εμφανίστηκε στον Άρτζουνα, θα έρθει ενας γκουρού και θα σε βγάλει από το αδιέξοδο σου. Δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να τον βρεις, δεν υπάρχει πουθενά στο διαδύκτιο, δεν προσφέρει υλικά δώρα. Είναι απλά μια πιθανότητα, μια πόρτα που αν ανοίξει θα σε μεταφέρει σε ένα άλλο επίπεδο πνευματικής ύπαρξης.
Παρολαυτά αν ακόμη έχεις την ανάγκη για έναν προσωπικό καθοδηγητή ορίστε κάποιες συμβουλές για να προετοιμάσεις το έδαφος :
#1: Είναι πολύ σημαντικό να μάθεις για τους πνευματικούς δασκάλους που έχουν ήδη υπάρξει . Η μελέτη αυτή θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις το βάθος και την σημασία που έχει ένας πνευματικός άνθρωπος.Προσπαθησε όμως να μην τους έχεις ως ένα απαραίτητο πρότυπο κάθε φορά που συναντάς στο πνευματικό σου ταξίδι έναν νέο δάσκαλο.
#2: Στην αναζήτησή σου αυτή δεν χρειάζεται να είσαι ένας τουρίστας, προσπάθησε να μην παρασυρθείς από την εμφάνιση, αλλά εμπιστεύσου την διαίσθηση σου και μην φοβηθείς να απομακρυνθείς αν κάτι δεν σου ταιριάζει.
#3: Θυμήσου ότι κάθε μαθητής έχει τον δάσκαλο που του αξίζει και κάθε δάσκαλος τον μαθητή που του ταιριάζει επίσης. Το κάρμα σου είναι αυτό που στην πραγματικότητα θα σου φέρει κοντά σου και τον κατάλληλο δάσκαλο.
#4: Συνήθως ο κατάλληλος δάσκαλος είναι και αυτός που θα σε ξεβολέψει και οι διδαχές του δεν θα ταιριάζουν απόλυτα ή ίσως και καθόλου με τα δικά σου πιστεύω. Αναρωτήσου αν σου ταιριάζουν οι νέες ιδέες και αν είσαι πραγματικά πρόθυμος να τις εφαρμόσεις.
#5: Τα λόγια του δασκάλου σου θα πρέπει να μιλάνε στην ψυχή και την καρδιά σου, αλλά μην ξεχνάς όπως σε όλες τις σχέσεις το σωστό timing και ο συγχρονισμός παίζουν απαραίτητο ρόλο. Πριν αρχίσεις το ψάξιμο αναρωτήσου τι πραγματικά συμβαίνει στην ζωή σου.
Tip #6: Μην έχεις μεγάλες προσδοκίες για το τι θα συναντήσεις. Ο πιο καλός δάσκαλος μπορεί να είναι και ο πιο απλός ή ο πιο δύστροπος. Διωξε μακριά τον εγωισμό σου κι Εφέσου.
#7: Μόλις αισθανθείς ότι επιτέλους συνάντησες τον γκουρού σου, να είσαι υπομονετικός. Η φώτιση δεν έρχεται αμέσως, θέλει χρόνο και υπομονή.
# 8: Θα χρειαστεί να αλλάξεις πολλά στην ζωή σου, είσαι όντως έτοιμος ; Ίσως χρειαστεί να αφήσεις πολλές επίγειες απολαύσεις για να ταξιδέψεις πνευματικά σύμφωνα με την καθοδήγηση του δασκάλου σου.
#9: Εμπιστέψου την διαδικασία και κρίνε την όταν τελειώσει. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό χάπι για να καταπιείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει και κάποιο φάρμακο για να βρεθεί.
#10: Ο δάσκαλος σου βρίσκεται εκεί έξω, μα δεν θα σε μάθει κάτι παραπάνω από ότι εσυ ήδη ξέρεις. Απλά δεν ξέρεις ότι το ξέρεις. Θύμησου ο δάσκαλος είμαστε εμείς και έχουμε ότι χρειαζόμαστε μέσα μας.
Παναγιώτης Κοντογιώργος.